PF Din Text Comp Pro Regular Specimen
YAZ OKULU KAYITLARI ÇOKTAN BAŞLADI...
FRANCES KING SCHOOL OF ENGLISH LONDON kısa süreliğine özel indirim...
INLINGUA CHELTENHAM Yıl sonunda kadar çok özel fiyatlar...
EMBASSY ENGLISH Türk öğrenciler için özel promosyonlar...
EC'den Türk öğrencilere özel...
Malta'da dil eğitimi almak isteyen Türk öğrencilere çok uygun teklifler...
LSI Türk öğrencilere özel promosyonları...
İRLANDA'dan Türk öğrencilerine özel teklifleri...
PF Din Text Comp Pro Regular Specimen Untitled Document
SoHigher Education

 YURTDIŞINDA YÜKSEK ÖĞRENİM


Yurtdışında yüksek öğrenim almak isteyen öğrenciler için, İngiltere, Amerika , Kanada ve Avrupa ülkelerinde bulunan üniversiteler , eğitim programları ile öğrencilere sayısız seçenekler sunmaktadırlar. Kayıt ve kabul şartları ülkelere göre değişen bu üniversitelere her yıl dünyanın farklı ülkelerinden binlerce başvuru yapılmaktadır. Öğrencinin akademik başarısı, yabancı dil seviyesi, lise öğretmenlerinin referansları gibi  kriterlerle değerlendirilen bu başvurular da, öncelik sırası da önem kazanmaktadır. Yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler okumak istedikleri program doğrultusunda, ülke ve okul seçimini yapmalıdır.
 
İNGİLTERE’DE YÜKSEK ÖĞRENİM
İngiltere’de farklı derecelerde eğitim veren 3000 den fazla eğitim kurumu ve 50.000’nin üzerinde lisans programı vardır. En eski üniversiteler beş yüz yıllıktır, yeni kuşak üniversiteler 1960’larda kurulmuşlardır ve çoğu konu birimlerini içeren derecelerin verildiği sistemin yaygınlaşmasında önemli rol oynamışlardır. Yüksek öğrenim kurumları; öğrenciye  seçtiği alana kendini tam olarak verme şansını tanıyan, bağımsız düşünme ve çalışmayı öğreten, araştırma ve sunum becerisini geliştiren bir eğitim sistemine sahiptir.

İNGİLTERE’DE YÜKSEK ÖĞRENİM SİSTEMİ
  • ÖN LİSANS - DİPLOMA/SERTİFİKA PROGRAMLARI ( 2 YIL)
  • LİSANS PROGRAMLARI (3 YIL)
  • MASTER PROGRAMLARI (1 YIL)
  • DOKTORA (PhD) ( 3-4 YIL)

ÖN LİSANS (FOUNDATION DERECELERİ FDA, FDSC)
 

İki yıllık kariyere dönük yüksek eğitim dereceleridir. üniversitenin ilk aşamasına denk gelir. sanat ve tasarım, medya ve iletişim, mühendislik ve hastane yönetimi gibi çeşitli alanlarda açılmaktadır. Mesleki kariyere girmek veya eğitimi sürdürmek için iyi bir temel oluşturmaktadır, 

 

      
YÜKSEK ÖĞRETİM DİPLOMALARI (HNC/ HND)
        Eğitim, teoloji, iletişim, sosyal hizmetler gibi sosyal bilimlerle ilgili alanlarda açılan iki yıllık   programlardır. Bu alanlarda kariyer yapmak isteyen ya da eğitimini sürdürmek isteyen öğrenciler için idealdir.
   

  HNC / HND;
      Ulusal yüksek öğrenim sertifikası veya diploması (Higher National Certificate veya Diploma) bir veya iki yıllık, kariyere dönük yüksek eğitim programlarıdır. Üniversite derecesi birinci düzeye denktir. Mühendislik, spor araştırmaları, sanat ve tasarım, medya ve iletişim, müzik teknolojisi gibi çeşitli alanlarda alınabilir. Bu programı başarıyla tamamladığınız takdirde alt düzey yöneticilik ile kariyere başlayabileceğiniz gibi üniversite iki veya üçüncü sınıfa geçiş de yapabilirsiniz. Bazı durumlarda yurtdışında okumak veya sanayide çalışmak için bu süreye bir yıllık ek yapılabilir.

LİSANS PROGRAMLARI (UNDERGRADUATE) :
     Lisans yeterlilik derecesini almak, seçilen programa göre farklılık taşımakla birlikte genelde 3 yıl sürer.
 LİSANS DERECELERİNİN VERİLDİĞİ ALANLAR:
  • SOSYAL BİLİMLER( BA-BACHELORS OF ARTS)
  • EĞİTİM (BED-BACHELOR OF EDUCATIONS)
  • MÜHENDİSLİK (BENG-BACHELOR OF ENGINEERING)
  • BİLİM –(BSC-BACHELOR OF SCIENCES)
İngiltere’deki lisans eğitimi diğer ülkelerdeki lisans eğitimlerine göre yoğun bir tempoda 3 yıl sürede tamamlanır. Mühendislik 4 yıl, tıp, hukuk gibi alanlar 5 yıldır .

MASTER PROGRAMLARI (POSTGRADUATE) :
MA  : MASTER OF ARTS
MBA : MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION
Med : MASTER OF EDUCATION
MEng: MASTER OF ENGINEERING
MPhil: MASTER OF PHILOSOPHY
MRes: MASTER OF RESEARCH
MSc : MASTER OF SCIENCE
LLM : MASTER OF LAWS
MASTER PROGRAMLARI 1 YIL SÜRER


BAŞVURU KOŞULLARI:
  • Türkiye’de veya İngiltere’de 13 yıllık eğitim almış olmak
  • A-level (Advanced level )
  • IB (International baccalaureate) veya 
  • Btec National (Bussines and Technology Education Council) diplomalarına denk üniversite öncesi derece sahibi olmak gerekir. 
 İngiliz üniversiteleri, ingiltere’deki normal lise mezunu düzeyindeki  A-level veya IB yapmış öğrencileri kabul etmektedir. Türkiye’de normal liseden mezun olan öğrenciler, ingiliz lise sistemine göre eksik kabul edildiklerinden, yani A-level düzeyinde kabul edilmediklerinden  doğrudan ingiltere’de üniversiteye başlayamazlar. Türkiye’de lise mezunu olup, İngiltere’de üniversite okumak isteyen bir öğrenci, iyi derecede İngilizce bilmek zorundadır ve buna ek olarak A-level düzeyine gelebilmesi için 1 yıl süre ile foundation (hazırlık) eğitimi almalıdır. 
Foundation programları: Yabancı öğrencileri lisans eğitimine hazırlayan akademik  programlardır. Üniversitede okunacak bölüme göre seçilen bu programda lisans eğitimine başlamadan önce öğrencinin gerek dil konusunda gerekse akademik alanda eksikleri tamamlanır. Foundation programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler pek çok üniversite tarafından kabul edilirler.
Türkiye’de liseyi 4+1 yıl ( 13 yıllık egitim ) okuyan ve ingilizcesi iyi seviyede olan (ielts 6-6.5 ) veya IB diploması almış öğrenciler, foundation eğitimine gerek duymadan doğrudan üniversiteye başvurabilirler.
İngiltere’de üniversitelere başvuru dönemi eylül ve ekim aylarıdır, bunun için bir önceki yılın sonbahar aylarında başvurunun yapılmış olması gerekir. 
Başvuru UCAS ( the universities and colleges admissions service) üzerinden on-line olarak yapılır. Maximum 5 başvuru yapılabilmektedir, bazı alanlarda tıp,veterinerlik, diş hekimliği gibi başvuru sayısı 4 ile sınırlandırılmıştır. Ucas başvuruları değerlendirip, ünversitelere gönderir bu 5 tercihten birine yerleşemeyen öğrenci için extra başvuru Şubat ayında yapılır, Haziran ayında yerleştirme ile ilgili cevap gelir.

 
KANADA’DA YÜKSEK ÖĞRENİM

Dünyanın refah düzeyi ve eğitim kalitesi en yüksek ülkelerinden biri olan Kanada gün geçtikçe öğrencilerin daha çok tercih ettiği bir ülke haline gelmektedir. Yüksek eğitim kalitesiyle uluslararası öğrencilere güvenli ve ekonomik eğitim seçenekleri sununan Kanada, eğitime ayırdığı bütçe itibariyle dünya sıralamasında en ön sıralarda yer almaktadır.

ÜNİVERSİTELER:
 Kanada üniversitelerinin büyük bir çoğunluğu devlet üniversitesi olduğundan bölge ve okula göre verilen eğitimin yüksek kalitesi değişmemektedir. Not ortalaması ve yeterli ingilizce ya da fransızca bilgisi başvuruların değerlendirilmesindeki en önemli iki kriterdir, başvuru koşulları okullara ve programlara göre değişiklik gösterir. Lisans eğitimi 4 yıldır.

ÜNİVERSİTE KOLEJLERİ:
 Bu okullar iki türlü eğitim imkanı sunar; dört senelik akademik programlar ya da mesleğe ve iş dünyasına yönelik teoriden çok pratik ağırlıklı programlardır. Eğitim kalitesi açısından üniversiteler ile aralarında fark yoktur ancak program seçenekleri üniversitelere kıyasla daha kısıtlıdır, ayrıca yüksek lisans programları çok kısıtlı bölümlerde sunulur. 

COMMUNITY COLLEGES / TEKNİK OKULLAR (DEVLET OKULLARI): 
1-3 yıl arasında değişen sürelerde diploma ve sertifika programları sunan yüksek ve teknik okullardır. Bu okullarda sunulan sertifika ve diploma programları Post Secondary (lise sonrası) ve Post Graduate (yüksek eğitim sonrası) alanlarında sunulur. Co-op (oku-çalış) seçeneği sayesinde öğrenciler okudukları süre içerisinde çalışarak profesyonel iş deneyimi kazanma şansına sahip olurlar, bu çalışma dönemi ücretli ya da ücretsiz olabilir, bu okullar bazı spesifik alanlarda 4 yıllık lisans programları da sunarlar. 

KARİYER KOLEJLERİ:
Eyaletler tarafından onaylı ve sürekli denetlenen, mesleğe yönelik özel teknik ve meslek okullarıdır. spesifik alanlarda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere pratik yapma imkanı da sağlayan özel okullardır.
Üniversite’de okuyan uluslararası öğrencilerine sadece kampus içinde haftada maksimum 20 saat çalışma imkanı sağlanır. Ayrıca devlet okullarından mezun olan öğrenciler, mezun oldukları alanda çalışmak koşuluyla ve eyaletlere göre değişmek üzere maksimum 2  ya da 3 yıl çalışma hakkına sahip olurlar.   

BAŞVURU KOŞULLARI:
Kanada üniversitelerine başvuru için ingilizce seviyesinin çok iyi olması (ielts :6.0 , toefl :80 ibt) gerekmektedir. Geçerli bir lise diploması ve iyi bir not ortalaması aranan koşulların başında gelir.

AMERİKA’DA YÜKSEK ÖĞRENİM
Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında pek çok Amerikan üniversitesinin olması, her yıl binlerce öğrencinin Amerika’yı üniversite eğitimi için seçmesinin en önemli sebebidir.
 Amerika’da idari yapılarına göre eyalet üniversiteleri ve özel vakıf üniversiteleri bulunmaktadır. Özel üniversiteler çeşitli vakıflar ve dini organizasyonlar tarafından finanse edilirler. Özel üniversiteler genellikle maliyet bakımından daha yüklü bir okul masrafı gerektirirler. Yale, Harvard, Cornell gibi köklü okullar birer özel vakıf üniversitesidir.
Amerika'da 12 yıllık ilk ve orta öğrenimini tamamlayan öğrenciler, yüksek       öğrenimlerine   devam edebilirler.
    
DEVLET ÜNİVERSİTELERİ
Devlet  üniversiteleri, devlete bağlı çalışan ve   ücretleri özel  okullara  göre  daha     düşük olan kurumlardır. Ücret farkının  en önemli sebebi, Amerika’daki her eyaletin kendine özgü bir vergilendirme sistemine sahip olmasıdır. 
    
ÖZEL ÜNİVERSİTE VE KOLEJLER
Amerikan eğitim sisteminde kolej ve üniversite yüksek okul anlamına gelir. Bu  üniversitelerin  sayıları çok fazladır ve her eyalette en az 4-5 özel okul vardır.Bu okulların ücretleri daha yüksektir ve program çeşitliliği sunan belirli bir alanda uzmanlaşmış kolejlerdir.

COMMUNITY COLLEGE’LER
Community College’ler 2 yıllık okullardır. Ön lisans diploması (Associates Diploma)  verirler.Büyük kısmı yerel yönetimlere bağlı okullardır. Son yıllarda çok sayıda Amerikalı ve yabancı öğrenci "Community College"leri seçmektedir. 
Bu kolejlerin  avantajlarından en önemlisi,okul ücretlerinin çok ekonomik olmasıdır. 2 yılı  tamamlayan öğrenciler, 4 yıllık üniversitelere lisans eğitimi için  geçiş yapabilmektedirler. Bu kolejler, öğrenciyi 4 yıllık üniversite ve kolejlere en iyi şekilde hazırlamaya çalışır. İlk iki yılda öğrenci güçlü bir hazırlık ve genel kültür dersleri aldıktan sonra, asıl uzmanlık alanı için (Majors) 4 yıllık okullara geçerler. 

PROFESYONEL OKULLAR
Bu okullar öğrenciye belirli bir alanda uzmanlık kazandırırlar, müzik, mühendislik veya işletme alanları gibi. Bazıları üniversitelere bağlıdır, çoğunlukla bağımsız kuruluşlardır. Yüksek lisans eğitimi verenler de vardır. New York’ta bulunan Berklee Universitesi bu okullardan birisidir.

TEKNOLOJİ ENSTİTÜLERİ
4 yıllık teknoloji ve bilim okullarıdır. Yüksek lisans eğitimi de vermektedirler. ABD'de birçok ünlü teknoloji  enstitüsü bulunur,  MIT, Rochester Institute  of Technology ve New York Institute of Technology bunlardan bazılarıdır. 
Dört yıllık bir lisans programının ilk iki yılında, ilgili bölümün  genel bir hazırlık eğitimi verilir. Üniversitenin ilk yılı freshman, ikinci yılı ise sophomore olarak adlandırılır. Genel olarak üniversite sistemini ve okuduğu alanı ilk iki yılda tanıyan öğrenci üçüncü sınıfta üzerinde çalışacağı asıl alana yönelir. Üçüncü sınıf junior, dördüncü sınıf ise senior olarak adlandırılır. Üçüncü ve son sınıflardan öğrenci, danışmanların yardımıyla istediği alanda lisans derecesi alabilmek için gerekli dersleri ve kredi miktarını tamamlayarak mezun olur.
           
BAŞVURU KOŞULLARI :
              Amerika'da üniversite eğitimi alabilmek için 3 temel koşulu karşılıyor olmak şarttır: 
  • Güçlü bir akademik geçmiş: lise eğitimini başarıyla tamamlamış olmak gerekmektedir. Ayrıca iyi bir not ortalaması ( gpa) da bir çok üniversite tarafından  aranılan bir özelliktir. 
  • Yeterli finansal kaynak:Amerika'da eğitim ve yaşam masraflarını kendi imkanlarınızla veya burs gibi başka herhangi bir kaynakla karşılayabiliyor olmak gerekmektedir. 
  • İngilizce yeterliliği:üniversite seviyesinde eğitim için ingilizce'ye tam hakimiyet şarttır. 
Hedeflenen  okullar ile, eğitime başlamayı düşünülen tarihten en az 1 sene önce iletişime geçilmelidir. Üniversitelerin deadline’ları genellikle ocak 1 olmaktadır.Ancak nisan’a kadar da başvuru yapılabilmektedir.
Amerika'da  ön lisans veya lisans eğitiminin Türkiye'de Yüksek Öğretim Kurulu  tarafından tanınıp tanınmayacağı iyice araştırılmalıdır. Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gereklidir. 
Yurtdışındaki üniversiteler YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirilmekte ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanınmama kararı alınabilmektedir.Bu nedenle, yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Bürosuna dilekçe ile başvurarak, gidilecek üniversitenin ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmekte yarar bulunmaktadır.

 

     
 

 
Kullanım Koşulları | Gizlilik | Mülkiyet | Telif Hakları     Tüm hakları saklıdır ©2013 soeducation.com Design by